Hugo a jeho veľký objav

(Hugo)
Hugo a jeho veľký objav

Jeden z najslávnejších režisérov našej doby nás pozýva na úžasnú výpravu

Keď o nejakom filme povie režisér Avatara James Cameron, že lepšie 3D doteraz v kine nevidel, nejedná sa o len tak hocijaký kompliment. A hoci je Martin Scorsese, žijúca legenda medzi filmovými tvorcami, na pochvaly zvyknutý, v Hugovi sa mu podarilo stvoriť niečo, čomu sa bez úvodzoviek hovorí majstrovský kúsok. Ešte obdivuhodnejšie je, že pritom nezabudol ani na divákov, ktorých čaká jeden z najsilnejších filmových zážitkov za posledných pár rokov. Hugo Cabret (Asa Butterfield) je neobyčajný chlapec, ktorý po otcovej smrti žije na parížskom vlakovej stanici u strýka alkoholika, ktorý tu pracuje ako nastavovač staničných hodín. Po otcovi Hugo zdedil vynaliezavosť a robota s kľúčovou dierkou v tvare srdca, ktorý možno ožije, ak sa do neho vloží ten správny kľúč a odovzdá chlapcovi otcov odkaz. Aspoň v to dúfa. Neutíšiteľná zvedavosť privedie Huga k predavačovi mechanických hračiek (Ben Kingsley) a od neho aj k jeho chránenkyni (Chloe Grace Moretz) ktorá, hoci je to neuveriteľné, drží v rukách kľúč k rozlúšteniu Hugovej životnej záhady. Ako k nemu prišla? Aké tajomstvo skrýva jej adoptívny prarodič, že o ňom nesmie nikto hovoriť? Skrýva robot skutočný otcov odkaz? A dokáže Hugo na všetky tieto otázky odpovedať skôr, ako ho dostihne ruka zákona v podobe prísneho staničného strážcu (Sacha Baron Cohen) a pošle ho do sirotinca? Pre oscarového režiséra Martina Scorseseho je projekt veľkorozpočtového 3D filmu s rodinným charakterom výletom na, pre neho úplne nepoznané územie, pritom sa jedná o jeho srdcovú záležitosť. Pod povrchom fascinujúceho dobrodružstva malého chlapca z vlakovej stanice 30. rokov minulého storočia sa totiž skrýva ešte jeden, silnejší príbeh. Ten sa vracia ešte o pár rokov naspäť a rozpráva o skvelom mužovi s obrovskou fantáziou a kamerou, ktorý písal začiatky kinematografie. Knižná predloha Briana Selznicka sa stala celosvetovým fenoménom a na podobný úspech má predpoklad aj filmová adaptácia. Hugo a jeho veľký objav získla Zlatý glóbus v kategórii Najlepšia réžia a o tom, že ho neminie (minimálne) nominácia na Oscara v kategórii Najlepší film, nepochybuje vôbec nikto.

"V tých najlepších Scorseseho filmoch nájdete množstvo citu. Sú plné krásnych obrázkov a fantastických hereckých výkonov. Hugo sa od nich líši v jedinej drobnosti. Nie je len pre dospelých," hovorí producent Graham King.

Dĺžka podujatia: 126 minút
Rok výroby: 2011
Krajina pôvodu: USA
Žáner: dobrodružný

Dátum lokálnej premiéry: 10. február 2012

Nenašli sa žiadne naplánované predstavenia pre toto podujatie.

Hrajú: Emily Mortimer, Chloe Grace Moretz, Jude Law, Sacha Baron Cohen • Hudba: Howard Shore (USA) • Scenár: John Lohan • Réžia: Martin Scorsese (USA) • Kamera: Robert Richardson